13
Jun

14 fakte interesante per kondicioneret

1336 Herë lexuar |

1.Kinematë ishin një nga vendet e para publike me ajër të kondicionuar, që të tërhiqnin njerëzit të vinin në kinema.

2. Pa ajër të kondicionuar, sot nuk do të kishim medikamente të caktuara - disa medikamente mund të studiohen dhe zhvillohen vetëm në një mjedis të ftohtë.

3. Para kondicionerëve, njerëzit do t'i mbanin gjërat të freskëta me blloqe të mëdha akulli. Kur u prezantuan kondicionerët, vlerësimet e tyre të prodhimit u gjykuan në bazë të asaj se sa akull do të nevojitej për të marrë të njëjtën fuqi ftohëse.

4. Kondicioneri i parë u shpik nga Willis Carrier në 1902 sepse I nevojitej kur punonte në një kompani botimi për të eliminuar zgjerimin e letrës dhe kullimin e bojës.

5. Fëmijët mund të falënderojnë ajrin e kondicionuar për pushimet verore - përpara kondicionerëve, ishte shumë e nxehtë për të mësuar gjatë verës, kështu që fëmijët iu dha një pushim dhe ideja mbeti.

6. Studimet shkencore kanë treguar se shpikja e ajrit të kondicionuar në fakt ka ulur tolerancën natyrore të njeriut ndaj të nxehtit.

7. Në vitin 180 të erës sonë, një artizanal kinez shpiku një ventilator 10 metra të gjatë që kishte 7 rrota të lidhura. Ajo mund të ftohte  një sallë e tërë njerëzish vetëm me një kthim.

8. Ajri I kondicionuar ka ndikuar në rritjen e popullsive në shtete si Texas, Florida, Arizona dhe Nevada në vitet 1960.

9. Në kundërshtim me besimin popullor, mbyllja e ajrit në dhoma të papërdorura në shtëpinë tuaj në të vërtetë nuk është një ide e mirë - kjo e bën njësinë tuaj HVAC të punojë më shumë.

10. Packard ishte prodhuesi i parë i automobilave që përfshinte ajër të kondicionuar në makinat e tyre.

11. John Gorrie konsiderohet babai i ftohjes dhe i ajrit të kondicionuar. Si një mjek nga Florida në 1842, ai krijoi një makinë që bëri akull në mënyrë që të freskonte ajrin për pacientët e tij. Atij ju dha një patentë për të krijuar një makinë të ngjashme për shtëpitë dhe ndërtesat, por vdiq para se të krijonte atë.

12. Ndërtesa e Bursës së Nju Jorkut në NYC ishte një nga ndërtesat e para që përdori ajrin e kondicionuar në 1903.

13. Çdo pranverë, ajri I kondicionuar ka lehtësuar miliona njerëz që vuajne nga  alergji duke siguruar ajër të pastër, të filtruar.

14. Para kondicionerëve, arkitektët I hartonin shtëpitë dhe ndërtesat me tavane të lartë, oborre, që krijonin hije në mënyrë që të ruanin freskinë për njerëzit.